Mina intressen

Origami


Vikt av mig av 168 stk kvadratiska papper

Jag håller i origami-workshops för Studiefrämjandet i Hässleholm.

Origami är min stora passion. Det är den japanska pappervikningskonst. Jag hade testat vika efter anvinsinger i origamiböcker när jag var yngre, men inte lyckats. Sen runt 94 flyttade det in en ny grannfamilj efter att ha bott i Japan en tid, och mamman gav mig en japansk origamibok och origamipapper i present och sen dess har jag inte släppt det. Jag fascineras av hur mycket man kan skapa vid bara att använda sina händer och en bit papper. Oftast är pappret kvadratiskt, man använder bara 1 stk och man får inte använda sax eller lim. Att vika papper, vara på conventions och titta på origami-utställning ger mig en lyckokänsla. Som liten hade jag inget tålamod, men denna hobby passade bra eftersom jag kände att jag hela tiden höll på med skapandet. Man slapp sitta och vänta som t.ex. när en tavla behöver torka innan man kan måla vidare. Man slapp köpa en massa saker innan man ens kunde börja skapa, och det är lätt att ta med sig. Några papper med anvsningar om man inte redan kommer ihåg i huvudet hur man gör, och sen ett bunt papper. Man kan sitta och vika överallt.
Det finns tyvärr ingen förening i Sverige och jag känner tyvärr inte till några likasinnade i Sverige, därför är jag medlem i den engelska föreningen, British Origami Society. De har 2-dagars conventions 2 gånger om året och jag har varit på 5-6 stycken. Det är en stor upplevelse varje gång, och alla är trevliga och lättsamma. Har fått en del kompisar i andra länder.
Jag drömmer om att starta en egen förening, men tills jag hittar likasinnade, hoppas jag på att undervisa andra så att andra kan upptäcka denna härliga hobby. Tyvärr förbinder många origami med pappersflygplan och barn, men det är bara en liten del av origamivärlden. Vissa kan göra professionella konstverk, och det är för alla åldrar. Jag har träffat barn, unga, vuxna, pensionärer, rullstolsbundna, blinda som alla håller på med origami. Alla kan vara med!
Om du har lust att lära dig blir jag väldigt glad om du kontaktar mig. Man kan också hjälpa varandra på distans. Vissa modeller lärde jag mig att lyckas med genom mail från folk runt om i världen. Tillsvidare har jag bara kommit på 1 eget design (som kan varieras på 5 olika sätt).
Härunder ser du en massa bilder på hur många olika saker man kan vika. Tänk på att alla modeller du ser här är vikt utan sax eller lim!!!
Alla bilder är tagna av mig. Respektera copyright!


Presentaskar (vikt av Tomoko Fuse, 4-8 papper pr. ask)


Insekter (vikt av Robert J. Lang, 1 papper pr. insekt)


Blommor (vikt av Makoto Yamaguchi, flera papper)


Geometri (vikt av ?, 1 stk papper)


Människor (vikt av ?, 1 papper)